Imbasan Sejarah

Tokoh & Aktivis Sejarah

Dato' Mahmud Mat
Raja Sir Uda Raja Muhamad
Tun Abdul Razak Hussein
TYT Tun Dr. Hamdan Sheikh Tahir

Tokoh dan Aktivis Sejarah Dalam Gerakan PSM

 Pada tahun 1957, Raja Sir Uda Raja Muhamad telah dipilih untuk menggantikan Dato' Mahmud Mat yang telah menyandang jawatan presiden pertama. Raja Sir Uda diganti oleh Dato' Abdul Razak Hussein sehingga tahun 1971. Tempat Tun Razak pula diganti oleh Dato' Hussein Onn dari tahun 1972 hingga 1980. Seterusnya Datuk Musa Hitam dan diikuti oleh Encik Ghafar Baba menyandang jawatan tersebut.

TYT Tun Dr. Hamdan Sheikh Tahir memainkan peranan penting dalam kemajuan dan perkembangan PSM, sejak beliau dilantik menganggotai Jawatankuasa Kerja pada tahun 1961. Beliau dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kerja pada tahun 1966, menggantikan Allahyaraham Aminuddin Baki yang meninggal dunia pada Disember 1965. Tun Hamdan merupakan penggerak besar dalam kegiatan untuk menyemarakkan perjuangan warisan khususnya di kalangan anak muda dan guru di sekolah. Beliau merupakan tokoh di belakang projek besar pertandingan menulis sejarah yang terbuka kepada sekolah menengah seluruh negara. Projek ini mendapat kejayaan cemerlang. Atas jasanya dan kepimpinannya beliau dianugerahkan Fellow pertama PSM. Apabila beliau dilantik sebagai TYT Negeri Pulau Pinang, tempatnya diganti oleh Dato' Omar Mohd Hashim (Timbalan Pengerusi PSM sejak 1976) pada tahun 1989 sehingga sekarang.

Selain daripada tokoh yang dinyatakan itu banyak lagi tokoh lain yang menyumbangkan tenaga yang amat tinggi nilainya kepada PSM. Antaranya ialah Allahyarham Tan Sri Mubin Sheppard, Tan Sri Sheikh Hussein Mohamad, Tan Sri Syed Nasir, Prof Khoo Kay Kim, J.S. Henry, Allahyarham Datuk Sujak Rahiman, dan Prof Zainal Abidin Wahid. Di samping itu di Cawangan pula ramai tokoh dan penggiat sejarah yang berkecimpung dengan kegiatan setempat dan menyemarakkan nama mereka sebagai ahli sejarah dan perujuk tempatan. Antaranya ialah Kapten Mohamad Nor Mohamad (Cawangan Pulau Pinang), Kapten Mohd. Ali Maidin, Cikgu Yusof Harun, Dato' Abdul Aziz Tapa (Cawangan Melaka), Datuk Wan Ibrahim Wan Suloh, J.E. Augustine, Shamsuddin Mohd. Yusof (Cawangan Kedah), Datuk Abdullah Mohamad, dan Datuk Shahrom Hussein (Cawangan Johor), Kapten Mohd. Ali Mohamad, dan Datuk Hitam (Cawangan Pahang), Drs. Abdul Rahman Al-Ahmady, Abdullah Mohd (Nakula), dan Dato' Nik Mohamed Nik Mohd Salleh (PSM Cawangan Kelantan), Datuk Mohd Salleh Awang (Cawangan Terengganu) dan lain-lain lagi. Semua tokoh yang disebutkan ini melalui kegiatan mereka, menulis, menggerakkan usaha penyelidikan dan membangunkan kesedaran telah turut memberikan sumbangan besar dalam mengharumkan nama PSM di seluruh negara.

Menjelang tahun 2000, PSM melangkah ke abad baru dengan usia 47 tahun. Sudah banyak kejayaan dicapai sepanjang PSM menimba pengalaman dan membina kematangan. Tidak dinafikan masih banyak matlamat yang masih perlu diperjuangkan secara berterusan. Semua ini memerlukan komitmen yang kuat daripada ahli PSM sendiri. Tokoh lama sudah meninggalkan jejak dan kerangka yang memudahkan pimpinan PSM kini meneruskan wawasan yang digariskan pada tahun 1953 dahulu. Generasi baru yang kelak akan mengambil alih kepimpinan PSM mesti dididik dan disemai dengan falsafah perjuangan PSM supaya hala tuju pertubuhan ini tidak terkeluar daripada landasan yang diamanahkan.

 Perubahan pesat yang berlaku di negara ini khususnya dan di peringkat dunia sejagat amnya mendesak PSM turut bergerak seiring dengan perkembangan itu. Kehendak dan tuntutan masyarakat juga perlu dipenuhi dengan cara yang sesuai dan secocok dengan cita rasa mereka. Dengan sokongan dan bantuan daripada semua pihak PSM akan berusaha memenuhi harapan itu.

Imbasan Sejarah

Tun Hussein Onn merasmikan ibu pejabat PSM di 958 Jalan Hose, Kuala Lumpur pada 31 Ogos 1976

LogoPSM

Hubungi Kami

PERSATUAN SEJARAH MALAYSIA
Aras 3, Anjung Wisma Sejarah,
230, Jalan Tun Razak,
50400 Kuala Lumpur, Malaysia.

03-2681 5388 / 2681 6388
03-2202 8672
psejmal@gmail.com
sej@psm.org.my

Waktu Operasi

Isnin - Khamis :
9:00 pagi - 1:00 petang
2:00 petang - 5:00 petang

Jumaat :
9:00 pagi - 12:30 tengahari,
2:30 petang - 5:00 petang

Sabtu, Ahad & Cuti Umum (Tutup)

Statistik Pelawat

0.png6.png6.png6.png1.png5.png5.png
Hari Ini68
Semalam274
Minggu Ini1203
Bulan Ini342
Jumlah Keseluruhan666155
high school diploma
high school diploma
high school diploma

high school diploma

high school diploma
high school diploma